Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2007 16:11 - Защо тук не е така или народопсихологията на българския запалянко
Автор: fclevski Категория: Спорт   
Прочетен: 3132 Коментари: 2 Гласове:
0



Не ви ли е направило впечатление какво се случва по футболните мачове на запад? Пълни трибуни, хората се радват, истински празник. Дори на преждевременно изпаднал отбор стадионът е пълен. На средния по сила немски отбор Борусия Дортмунд ходят по 70 000 човека на мач. Миналата година този отбор за малко да изпадне, а лятото тимът счупи рекорд по продажба на абонаментни карти. Защо тук не може да стане така? Факторите са много:

1. На запад да отидеш на мач е все едно да отидеш на бар, кръчма или дискотека ако щете. Така хората се разтоварват. По стадионите се продава бира, няколко вида сандвичи, понички, безалкохолни, не ги вали дъжд, не им е студено - има отопление. Да ти е кеф да отидеш на мач.
2. Как е тук? - 3 КПП-та докато влезеш на стадиона, това означава 3 пъти да се ръгаш, буташ, чакаш по 20 минути. Бирата е само мечта, най-обикновенната вода безцеремонно ти е отнета, все едно е експлозив Ц4. Нищо, че после на стадиона се продава вода, и ако искаш спокойно може да замериш тъч-рефера с нея. Ако не дай си Боже вали дъжд, не само, че няма козирки, ами и чадър не можеш да внесеш.
3. Мръсотията по стадионите е умопомрачителна. Армията е толкова мръсна, че няма на къде. Герена и той. Сега поне тревата ще оправят( Но на бедния запалянко това няма да му помогне особенно.

Горните факти са неоспорими и ние сме свикнали с тях, като вече дори не ни правят впечатление. Хвалим си стадион Васил Левски, което сравнен с най-обикновен стадион на средно богат европейски клуб не е нищо особенно.

Но има и друг много важен фактор - психиката и манталитетът на българския запалянко. На запад хората ходят на стадиона за да подкрепят своите, а ние - да гледаме другите. И ако "другите" са слаби - 3-4 000 човека макс. Защо стадионите в България се пълнят само в Евротурнирите, само при много силен съперник, където загубата е почти сигурна? За да се видят звездите му, и след 10 години да се хвалиш - "аз съм гледал еди кой си на живо". Ето това е лошото. На мач на Манчестър се знае на 95% че отборът ще победи на Олд Трафорд срещу почти всеки съперник. Такова е положението и с Левски и Цска. Но феновете си викат - ааа, защо да ходя на мача с Марек или Вихрен, като резултатът е минимум 3:0 . Но това не е важното - Не отиваме да гледаме Марек, а Левски! Нашият отбор! Най-честите оправдания са - "аааа, Герена е на майната си, аз съм от Люлин или Обеля". Но какво да кажем за големите европейски градове като Мадрид, Лондон, Мюнхен? Там хората не ги мързи да пътуват 2 часа за да отидат на мач, дори и при 100%-ова победа срещу определено по-слаб съперник. Така ми се иска да видя Герена пълен на мач срещу Марек или Вихрен..... Какво като резултатът се знае предварително? Нали отиваме на стадиона заради Левски, противника не е от значение. Но все пак факторите, които изброих в имат значение. Може би ако Герена беше отвсякъде с козирка, имаше тоалетни и разнообразие от продукти за ядене и пиене, може би щеше да стане. А че българския запалянко е претенциозен без основание е ясно. При първата загуба се почват дюдюканията, подвикванията, освиркванията. Никой не може да печели постоянно. Лесно е да си седиш пред телевизора и да подвикваш. Първо отиди на стадиона, подкрепи отбора, ако пада - не си тръгвай в 80-ата минута, пък евентуално после ще имаш правото да дадеш мнение. Привържениците на нашия отбор доста израснаха по този параграф. Тези 2 европейски години ни се отразиха повече от добре. Но ето - при първата грешна стъпка срещу Тампере и на следващия домакински мач с Черно море - 3000 човека, вместо да дадем подкрепа на футболистите след тежкото поражение с присъствие на стадиона. Какво ни коства? Нито са скъпи билетите, нито пътя до стадиона е кой знае колко, важно е любовта към отбора и желанието. Затова който е стигнал до тук в тази статия ще го помоля - ходете на мачовете на отбора си! Независимо дали сте от Левски, Цска, Ботев, Пирин или Чардафон Габрово. Само така футбола ни ще се оправи! Как ако си шеф на някой отбор ще инвестираш като виждаш, че няма да има интерес към този отбор? Не е трудно! Иска се само желание!


 



Гласувай:
0



1. tfront - support your local team!
27.09.2007 23:32
Много си прав да знаеш!
Но има и друго знаеш ли колко чичета пуснат 1-но фишче за 5 лева и Събота и Недела-кибик пед Диема+(2)и си гледат Англичаните и си викат кво да ходя до стадиона те нашите са много зле по добре на гледам Челси,Манчестър и тн.
цитирай
2. fclevski - Мдам, и това е фактор за жалост. Все ...
01.10.2007 12:06
Мдам, и това е фактор за жалост. Все трябва да се тръгне отнякъде. Вярно, първенството ни е измислено, съдиите са поръчкови, но ако се ходи по стадионите това е огромна крачка към оправянето на нещата. Левче ти е билетчето, дори и да загуби отбора, поне няма да си се вътрил кой знае колко. Пък и двата часа на стадиона с колко още глупости можеш да си оползотвориш ;) Един филм ти е 2 часа. Мач или филм вкъщи? По-добре мач!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fclevski
Категория: Спорт
Прочетен: 1379871
Постинги: 7
Коментари: 615
Гласове: 92
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930